Relining
Det finns många namn på tekniken som vi kallar för relining, t ex rörinfodring, rör-i-rör-metoden, rivningsfri rörrenovering, rivningsfritt stambyte etc. Vi erbjuder alla metoder för detta.
Vid traditionell relining används en tvåkomponentsepoxy kombinerat med högtrycksånga för att härda fodret. Med UV-relining använder man istället ett UV-härdningshartset som härdar snabbare än vanlig epoxy tack vare det innovativa enkomponenthartset som bara härdar med UV-ljus. Resultatet är relining med färre risker och snabbare härdningstider, vilket tillsammans skapar en ännu bättre produkt och ännu högre kundnytta.
Denna metod för att göra rörrenoveringen, som ibland även kallas rör-i-rör-metoden eller en metod för rivningsfri rörrenovering, innebär att man skjuter in en strumpa som är indränkt i epoxy i det gamla och rengjorda röret. Strumpan blåser man sedan upp med hjälp av tryckluft och sedan låter man strumpa torka och samtidigt härda. När röret är torrt och härdat efter 6-24 timmar, så har strumpan bildat ett nytt rör inuti det gamla röret som får lika lång livslängd som om man bytt ut det gamla röret mot ett helt nytt plaströr.
Lösplastmetoden / sprutmetoden innebär att istället för att skjuta in en färdig strumpa som bildar ett nytt rör inuti det gamla, så sprutar man en beläggning på insidan av det gamla röret, som bildar ett nytt rör när det torkat. Denna metod är bra om man skall relina smalare rör och ledningar som har många krökar, men metoden är inte att rekommendera i rör som har stora skador och hål, då det är svårt att få beläggningen att täcka hålen på ett bra sätt.
Behöver du hjälp med relining? Ring oss på 08-410 510 68 eller skicka ett mail till info@rmrelining.se så hjälper vi dig!
Behöver du hjälp med relining? Ring oss på 08-410 510 68 eller skicka ett mail till info@rmrelining.se så hjälper vi dig!
Ofta är det väldigt svårt för en villaägare eller en fastighetsägare att veta i vilket skick avloppsrören och andra rör och ledningar i fastigheten är i och det är först när problem med t ex stopp, läckage, dålig lukt, vattenskador osv dyker upp som frågan blir aktuell och ofta akut. Processen från att ett problem börjar uppstår med avloppen i fastigheten tills dess att det är löst med hjälp av relining/rörinfordring kan se ut enligt nedan:
De som bor eller arbetar i fastigheten upplever under kortare eller längre tid att det är något begynnande problem med avloppen. T ex kan behövas flera spolningar i toaletten för att allt skall försvinna ned, det kan bubbla, lukta illa och låta konstigt i handfatet när man spolar och det tar tid för vattnet att försvinna osv. Detta kan tyda på att det är ett begynnande stopp som håller på att byggas upp i avloppet, som t ex kan bero på att man spolat ned olämpliga saker i avloppet, hällt ut stekfett i vasken i köket som sätter igen rören, rören har börjat rosta på insidan vilket gör att det fastnar saker som som spolats ned i avloppet osv.
Jämfört med traditionella metoder för att renovera enstaka rör eller hela rörsystem som innebär att de de befintliga rören måste rivas bort och ersättas med nya, så har reliningen / rörinfordringen många fördelar:
Mindre störande
Att på traditionellt sätt byta ut enstaka rör eller genomföra ett helt stambyte innebär mycket obehag och störningar för boende och de som måste vistas i fastigheten under tiden som arbetena pågår. Traditionell rörrenovering innebär avstängt vatten, avlopp som inte får användas, buller och oljud när rivningsarbeten genomförs, dammspridning i trapphus, i lägenheter och övriga delar av fastigheten under flera veckor/ månaders tid. Eftersom traditionell renovering tar så mycket längre tid än relining / rörinfodring betyder det att man måste lämna i från sig nycklarna till sin bostad samt att hantverkare skall arbeta i bostaden under lång tid, vilket är tröttsamt för boende.
Bättre för miljön
Om man skall riva ut befintlig rör och byta dessa mot nya på traditionellt sätt, så innebär detta en mängd negativa effekter på miljön. Dels så måste man ta hand om alla de rivningsmassor som uppstår och dessa kan innehålla t ex asbest, PCB osv som är farligt för människors hälsa. Det borttagna röret måste tas om hand på rätt sätt och återvinnas för att kompensera för det nya röret som man sätter in istället. Dessutom innebär alla transporter och maskiner som krävs för att byta ut röret på traditionellt sätt att onödigt mycket koldioxid släpps ut i atmosfären.
Snabbare
Att relina ett rör eller ett rörsystem tar betydligt mindre tid än om man skulle byta ut röret mot ett nytt. Att byta ut röret kräver att man först river allt runt om kring röret, så att man kommer åt att ta bort det. Sedan skall ett nytt rör monteras och väggar och golv runt omkring måste återställas. Allt detta tar mycket längre tid än att låta röret sitta kvar och skapa ett nytt rör inuti, som får lika lång livslängd som ett helt nytt rör.
Billigare
Med tanke på hur mycket arbeta det innebär att riva, byta ut ett gammalt rör och sedan återställa väggar och tak runt omkring, så blir det ofta betydligt billigare att låta det uttjänta röret ligga kvar och istället relina röret, istället för att byta det. Om man räknar in alla kostnader för rivning, byte av rör, återställning, material, hyra av t ex grävmaskiner etc, så blir relining ofta betydligt billigare i slutändan.
Fördelar och nackdelar med respektive reliningsmetod
RM Relining & Bygg AB kan utföra relining med både strumpmetoden och lösplast/sprutmetoden och respektive metod kan vara olika lämplig för olika situationer.
Behöver du hjälp med relining? Ring oss på 08-410 510 68 eller skicka ett mail till info@rmrelining.se så hjälper vi dig!
Det är vanligt att rören längre ned i fastigheten och i bottenplattor är mer slitna och i sämre skick än högre upp i fastigheten, helt enkelt på grund av ett högre slitage till följd av mer användning. Allra hårdast slits rörböjar och skarvar mellan rören. Skarvarna slits eftersom de är svagaste punkten mellan två rör och vattnet som släpps igenom systemet sliter och drar i skarvarna och leder till förslitningar och utmattning av materialet. Rörböjarna slits för det är denna del av avloppssystemet som får ta emot all den energi det innebär när vatten som spolas ned från ett antal meter ovanför rörböjen, slår ned med full kraft.
Rörböjarna slits även när man måste åtgärda akuta stopp, framförallt med mekanisk rensning, då detta påverkar insidan av rören när man drar renskedjor och andra verktyg fram och tillbaka för att få bort stoppen. Man brukar räknar med att ett avloppsystem håller någonstans mellan 30-50 år och att det inte håller längre beror på allt det slitage som rörsystemet utsätts för dagligen helt enkelt sliter ned rören inifrån. Det tar naturligtvis många år för att leda till märkbara negativa effekter, men förr eller senare så måste alla avloppsystem renoveras. Relining, stambyten och andra metoder för att renovera avloppsystemen gör man för att åtgärda de delar av systemet som helt enkelt passerat sin tekniska livslängd och måste åtgärdas mer permanent.
Vi strävar alltid efter genomarbetade slutresultat och gör vårt bästa för att möta våra kunders behov.